Devlet Yönetimi ve Anayasal Monarşi
İngiltere'nin yönetim biçimi anayasal monarşidir. Hiyerarşinin en üst basamağında aynı zamanda devlet başkanı olan kral veya kraliçe bulunur. Şu an İngiltere'de devlet yönetiminin başında Kraliçe II. Elizabeth yer almaktadır. Ancak günümüzde İngiltere kraliyet ailesinin varlığı semboliktir. Buradaki ana amaç yılladır süregelmiş olan geleneği devam ettirmektir. Kraliyet ailesi ülkeyi temsil etmek için vardır. Bu kapsamda devlet resepsiyonlarından, törenlerde parlamentonun açılışından ve önemli yabancı misafirlerin ağırlanmasından Kraliçe sorumludur. Ancak Kraliçe’nin zaman zaman kraliyet ailesinin ülke yönetimi konusunda fikir beyan ettiği olur. Kraliyet ailesinin pek çok üyesi hayır dernekleri ve yardım kuruluşları için çalışır. Özellikle Birleşmiş Milletler Çocukları Kurtarma Fonu (UNICEF) Başkanı Prenses Anne tüm dünyada çalışmalarına devam eder. Prens Charles da İngiltere'nin mimari eserleri için çalışmalar yürüterek, büyük şehirlere olan göçleri önlemeye yönelik projeler geliştirir. Ayrıca dernek çalışmalarına da katılır.
İngiltere'de yasama yetkisini elinde bulunduran asıl güç Parlamento’dur. Parlamento, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası’ndan oluşur. Avam Kamarası seçimle iş başına gelirken Lordlar Kamarası veraset veya atama yoluyla oluşur. Parlamento binası Londra'da yer alan Westminster Sarayı’dır. Bugün Westminster Parlamentosu dünyadaki pek çok demokrasi için model teşkil etmektedir.
Yerel Hükümetler
İngiltere'de yalnızca bölge halkını ilgilendiren konularda yerel yönetimler söz sahibidir. Bunlardan bir tanesi yerel yönetim bölgesi komisyonu, diğeri de il komisyonlarıdır. Metropolitan şehirler dışında kalan tüm bölgeler yerel seçimlerle işbaşına gelmiş belediyeler tarafından yönetilmektedir. İl ve ilçe teşkilatları ise yerel yönetim hizmetlerini yerine getirirler. Bu hizmetler emniyet teşkilatı, eğitim, itfaiye, kütüphaneler, müzeler, toplu taşıma araçları, trafik düzenlemeleri, hukuk mahkemeleri, karakollar, kanalizasyonlar, otoyollar, yol güvenliği, sosyal hizmetler ve stratejik planlamadır. Diğer önemli hizmetler ise sağlık hizmetleridir. Bu hizmetlerin finansmanı merkezi hükümet tarafından sağlanır.
Belediyeler
Belediyeler, yerel planlama, endüstriyel gelişme, çevre düzenlemeleri, çevre sağlığı, vergi toplama, çevre temizliği, otopark gibi hizmetlerden sorumludur. Ayrıca ilçe belediyeleri de bulunmaktadır. İlçe belediyeleri; mezarlıklar, cenazeler, yerel planlama, halka açık tuvaletler, hobi bahçeleri, kaldırımlar gibi konularla ilgilenirler. Belediye seçimleri her dört yılda bir yapılır ve belediyeler iki milyondan fazla kişiye istihdam sağlar.
Oy Kullanma
Tüm Birleşik Krallık ve İngiliz Uluslar Topluluğu vatandaşları 18 yaşlarını doldurduktan sonra seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olur. Ayrıca İngiltere'de sürekli oturma izni bulunanlar da parlamento seçimlerinde oy kullanabilirler. Elbette ki bunun için önceden gidip yerel merkezlere kayıt yaptırmaları gerekir. İngiltere'de oy kullanmak zorunlu değildir ancak kayıt yaptırmak zorunludur. Yurt dışında 20 seneden az bir süredir yaşayan İngiliz vatandaşlarının da genel seçimlerde oy kullanabilme hakkı vardır ancak yerel seçimlerde oy kullanamazlar. Seçimler esnasında İngiltere dışında bulunan her seçmen posta yoluyla veya İngiltere'de bulunan bir yakınına vekalet vererek oy kullanabilmektedir.