Rusya’dan sonra dünyanın en büyük ikinci ülkesi olan Kanada toplamda
9.984.675 km2’lik bir alanı kaplar ve yaklaşık 36 milyon kişilik nüfusa ev sahipliği yapar. Kanada dünyanın %7'lik bir kısmını kaplamasına rağmen nüfus yoğunluğu oldukça azdır. Kanada 3 ayrı bölge ve toplam 10 eyaletten oluşmaktadır. Kanada eyaletleri aşağıdaki şekilde sıralanmıştır:
Britanya Kolumbiyası
Kanada’nın en batı noktasındaki eyaleti Britanya Kolumbiyası, pasifik ve Asya’ya açılan kapı olarak nitelendirilir. Başkenti Victoria’dır ve Alberta, Yukon ve Alaksa ile komşudur.
Alberta
Ülkenin en batısında yer alan ve ikinci eyalet olan Alberta toplamda 600.000 km2lik bir alanı kaplamaktadır. Başkenti Edmonton’dur. Doğusunda Sasketchewan Eyaleti, batısında Rocky Dağları ve British Kolumbiyası, kuzeyinde Nortwest Territories ve güneyinde ABD’deye bağlı olan Montana eyaleti bulunmaktadır.
Ontario
Kanada’nın ticaret üssü olan Ontoro’da, dünyaca ünlü Niagara Şelaleleri ve Kanada başkenti Ottawa bulunmaktadır. Kanada’nın en büyük ikinci eyaleti olan Ontario’nun başkenti Toronto’dur. Yüzölçümü oldukça büyüktür ve yaklaşık 11 milyonluk nüfusa ev sahipliği yapmaktadır.
Quebec
Kanada’nın en büyük eyaleti olma özelliğini taşıyan Quebec, aynı zamanda Kanada’nın en popüler yerleşim merkezlerinden biridir. Toplam nüfusu 7 milyon civarıdır ve 5 milyondan fazlası Fransız kökenlidir. Quebec’te yaşayan kişilerin %82’sinin anadili Fransızca’dır. Başkenti ise eyalete de ismini veren Quebec Şehri’dir.
Nova Scotia
580 km’lik kıyı şeridi uzunluğuyla Atlantik Okyanusu’nun sularıyla çevrili olan Nova Scotia, geniş ve ticarete elverişli sularıyla benzersiz bir coğrafyaya sahiptir. Fundy Körfezi, Northumberland Boğazı, St.Lawrence Körfezi en önemli bölgeleridir. Başkenti ise Halifax’tır.
Manitoba
Doğal kaynakları ve tarıma elverişli topraklarıyla ekonomiye katılan Manitoba Eyaleti, Kanada’nın orta bölgesinde yer alır ve ülkenin üç düzlük bölgelerinden biri konumundadır. Birçok etnik grubu barındıran Manitoba eyaletinin başkenti Winnipeg’dir. Manitoba nüfusunun %60’lık kısmı başkentte yaşamaktadır.
New Brunswick
Kanada’nın en doğusunda yer alan New Brunswick Eyaleti, onlarca farklı kültüre ev sahipliği yapar. 3 tarafı sularla çevrili olan eyalet dünyanın istakoz merkezi olarak bilinir. Başkenti Fredericton’dur.
Newfoundland
Kuruluşu Bask balina avcılarından Vikinglere kadar uzanan Newfoundland tarihi 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 600 bin kişilik nüfusun büyük çoğunluğu 1800’lerin başında ülkeye gelmiş olan İngiltere ve İrlanda kökenli göçmenlerden oluşmaktadır. Eyaletin en büyük gelir kaynaklarının başında balıkçılık gelmektedir. Başkenti ise St. John’s tur.
Prince Edward Island
Uyumlu iklimi ve verimli toprakları sayesinde Prince Edward Island’da her türlü ürün kolaylıkla yetişmektedir. 280 km2lik alanı kaplayan toprakların yarısı işlenmiş olduğundan dolayı bölgeye Bahçe Eyaleti de denilmektedir. Başkenti Charlottetown’dur.
Saskatchewan
Başkenti Regina olan eyalet, geniş ovaları ve buğday tarlaları ile ön plana çıkmaktadır. Bir milyon nüfusa sahip olan Saskachewan, onlarca farklı etnik gruba ev sahipliği yapar.
Northwest Territory
Bölgenin ekonomisi madencilik üzerine kurulmuştur. Başkenti Yellowknife olan eyalet doğuda ve kuzeyde Nunavut, batıda Yukon ve güneyde geniş ovalara komşudur.
Nunavut
Kışın yaklaşık 9 ay sürdüğü bölgenin zemini neredeyse her dönem toprakla kaplıdır. Madencilik, karides ve deniztarağı balıkçılığı, avcılık, sanat ve el işi üretim temel sanayi kollarıdır. Başkenti Iqaluit’tir.
Yukon Territory
Kanada’nın kuzeybatısında bulunan bölge Alaska ile komşu konumundadır. Sert kış koşullarından dolayı sadece 28 bin kişilik nüfusa sahip olan eyaletin başkenti Whitehorse’dur.