Siyaset:
Amerika, dünyada en çok bilinen yazılı anayasalardan birine sahiptir. 1787 tarihinde yazılan bu anayasa 1788 yılında kurucu on üç eyalet tarafından onaylanmıştır ve o zamandan bu yana da yürürlükte kalmıştır. Dünyadaki hemen her milletten insanın temsilcileri tarafından kurulan bu devletin anayasası, insanları bir arada tutan önemli bir güçtür. Amerikalıların sahip oldukları en büyük birlik unsuru ise anayasa tarafından koruma altına alınan kişisel özgürlükleridir. Anayasanın amacı adalet, iç huzur, ortak savunma, yaygın refah ve özgürlük sağlayarak “daha mükemmel bir birlik” kurmaktır. Bugün, Amerikan vatandaşı olmak isteyen herkesin anayasaya saygı göstereceğine dair yemin etmesi ve anayasanın anlamı ve amacıyla ilgili sorulan tüm sorulara doğru yanıt vermesi beklenir.
Amerikan yönetimi ve siyasetinin yapısı her zaman kişi özgürlüğüne dayanmıştır. Haklar Beyannamesi, vatandaşların devletin gücüne karşı korumak için tasarlanmıştır. Kadınların, etnik azınlıkların ve diğer tüm grupların hakları bütün Amerikalılarca garantiye alınmıştır. Bu nedenden dolayı Amerikalılar haklarını aramak için daima hukuk siteminden güç alır.
Amerikalılar dünyanın en büyük ve en güçlü devletini kurdukları inancıyla hareket eder. Ülke bağımsızlık uğrunda savaşarak kazanılmıştır. 1789'da Amerika Atlantik kıyısını kucaklayan on üç devletten oluşan ufak bir ulusken bugün elli eyaletten ve 324 milyon insandan oluşan bir federasyondur.
Amerikan Devrimi “temsil hakkı verilmeden vergi alınması” ilkesine karşı çıkmış ve bu özgürlük anlayışının üzerine kurulmuştur. Amerikalılar “yaşam, özgürlük ve mutlu olma” hakları olarak yer alan doğuştan gelen temel insan haklarına sahip olduklarını bilirler. Anayasanın mimarları insanlar ve devlet arasında mükemmel bir güçler dengesini sağlayacak bir formül ürettiklerine inanmıştır. Amerika'da demokrasi her yerde olduğu gibi sorunları ve güzellikleriyle işler ama Amerikan demokrasisi bütün problemlerine rağmen liberal demokratik değerlerin meşalesi kabul edilebilir.
Ekonomi:
Amerikan ekonomisi dünyanın en büyük nominal ekonomisidir ve dünya GSYİH’nin %22’lik kısmını oluşturmaktadır. Karma ekonomiye sahip olan ABD, istikrarlı büyüme hızını muhafaza etmektedir.
Geniş doğal kaynaklara sahip olan ABD aynı zamanda gelişmiş bir altyapıya ve yüksek iş verimliliğine sahiptir. Dünyanın en büyük ticaret ülkelerinden olma özelliğini taşır ve dünyanın en büyük üretici ülkelerinden biri olarak karşımıza çıkar. Dünyanın en büyük petrol ve doğalgaz üreticisi yine ABD’dir. Dünyanın en büyük tüketici pazarını barındıran Amerika, yine dünyanın en büyük 500 şirketinden128’ine ev sahipliği yapar.
New York Menkul Kıymetler Borsası, piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük menkul kıymetler borsasıdır. Amerikan Doları çok fazla uluslararası şirket tarafından kullanılmaktadır. Dünyanın önde gelen rezerv para birimi olan Amerikan Doları II. Dünya Savaşı’ndan günümüze kadar uluslararası kuruluşlarda merkezi bir rol oynar.